האריזה עושה את כל ההבדל! זהו כלל בסיסי בשיווק ומכירות, לכל מה שמונח על המדף בין אם מוצר צריכה בסיסי, משחק לילדים, בקבוק יין או ספרים באמזון. המדף עמוס בכותרים, ועכשיו, הגולש צריך להחליט באיזה מהם לבחור. זאת ועוד, למרות שהגולש הוא זה שמחפש ספר לקריאה, עדיין, הזמן שהוא מעניק לקבלת ההחלטה מסתכם בין שבריר שניה עד שניות בודדות. מכאן ברור:
כריכת הספר מתפקדת כשגריר המכירות שלך בחנות הספרים באמזון. היא צריכה למשוך את העין, לעורר חושים, לגרות את הדמיון ולגרום לקורא לשלוח יד אל הספר
עם איזה כלים הגולש בוחר ספרים באמזון
על פי מחקרי התנהגות צרכנים החלטות רכישה הן החלטות רגשיות עטופות בטיעונים רציונאליים. הטריגרים הראשוניים שמפעילים את הצרכן בתהליכי קבלת החלטות הם:
רגשות – אלה מופעלים בהתאמה למסרים הויזואליים והטקסטואליים שכריכת הספר משדרת לקורא.
חושים – הם אלה שקובעים בכל דבר שהיצור האנושי עושה אם יאהב או ישנא, ירצה או ידחה, ירצה או ידלג. במקרה שלנו זהו חוש הראייה בדיוק כמו שבמוזיקה הקובע הוא חוש השמיעה.
דימיון – הוא עובד 24/7, גדל על מצע של אסוציאציות, רשמים, זיכרונות, תובנות, מראות ואירועים בחיינו. ויש לו תכונה מוזרה – הוא מפתח כל טריגר שמצית אותו למקומות הרבה יותר מרוחקים.
רוצה לראות איך זה עובד?
"חול לבן דקל קוקוס".
מה עבר לך בראש למקרא ארבע המילים "חול לבן דקל קוקוס"? מה ראית בדימיונך ולאן הוא לקח אותך? הנה התשובות. בניסוי שנערך בהשתתפות כ-500 סטודנטים לתקשורת, הוצגו בפניהם אותן 4 מילים על רקע לבן ללא כל תמונה או אלמנט מרמז אחר:
90% מהם מיד אמרו – תאילנד.
50% העידו שראו בדימיונם את הדקל נוטה מעל למי טורקיז וקשור אליו ערסל.
30% הפליגו הלאה וראו בחורה משתכשכת במים.
קל להבין מכאן לאן כריכת ספר שיש בה גם אלמנט ויזואלי (עיצוב) וגם אלמנט טקסטואלי (שם ותקציר) יכולה לקחת את הגולש.
הטיעונים הרציונאליים בתהליך קבלת החלטות
לאחר שכריכת הספר הצליחה לגרות את הקורא הוא מחפש את הנתונים ה"הגיוניים" ואת "חוק המספרים הגדולים" שיחזקו ויתמכו, או ישללו את החלטת הרכישה:
- ציון ודירוג הספר – אם הרוב המוחלט העניק לספר ציונים גבוהים, כנראה שזה ספר מצויין.
- מספר המדרגים – ריבוי מדרגים מעיד על ספר מבוקש ועל נתוני מכירות גבוהים פי כמה ממספר המדרגים.
- מי הסופר – מוכר? אנונימי? כמה ספרים הוא כתב ובאיזה ז'אנר?
- ביקורות ומשובים – אם הרוב מחמיא… הרוב יודע!
עיצוב הכריכה
שתי תפיסות עולם מנוגדות לחלוטין עומדות כאן לבחירה.
strategy me too product – אם בז'אנר הרלוונטי הספרים הנמכרים והמבוקשים נשענים על קו עיצובי, צבעים, תמונות וגופנים דומים – כנראה שזה מה שמושך את עיני הקונים הפוטנציאליים יותר מגרסאות עיצוב אחרות ולכן כדאי לעצב את כריכת הספר שלך בדומה להם.
The exceptional product strategy– אם יש כל כך הרבה ספרים דומים בעיצובם (חלקם נראים כמו תאומים זהים), עדיף לבחור בקו עיצובי אחר לגמרי כדי שעל רקע הנוף הכללי במדף הספרים, הספר שלך יבלוט על חשבון אלה נראים דומה.
איזו אסטרטגיית עיצוב כריכה עובדת טוב יותר? מאחר והתשובה תלויה במשפיעים רבים אין פסיקה חד-משמעית. מומלץ להסתמך על ניסיונו של הגורם שמעלה ומקדם את הספר שלך לאמזון. המקצוענים בתחום מחזיקים בנתונים שהם דולים מאמזון ברזולוציות מאד מעמיקות ואיסוף מידע מרבדים שמי שאינו מצוי בתחום לא מגיע.
בנוסף, שיטוט בין רשימות 100 רבי המכר באמזון על פי ז'אנרים יפרסו בפניך את מפת העיצובים ה'רגילים' וה'נבדלים'. השוואת ביצועי מכירות ודירוגים של כל קבוצה עשוייה לתת לך כיוון לעיצוב הכריכה. לדוגמא:
ספרים העוסקים בשואה מאופיינים באווירה אפלה, עיצוב של שנות הארבעים, ואלמנטים ויזואליים כמו: אשה וילדה צופות על הריסות הכפר, גדר תיל, פסי רכבת, תמונות מאלבום משפחתי ישן, צלב קרס, מחנה ריכוז ועוד. כאן, ללא יוצא מן הכלל, עשרת רבי המכר (הראשונים ברשימת ה-100) מציגים עיצוב כריכה שמשתמש רק באלמנטים אלה כי כנראה שזה מה שעובד.
לעומתם, בז'אנר החיים הטובים ((well-being, עשרת רבי המכר ברשימת ה-100 מוצגים במגוון רחב של עיצובי כריכה כך שבז'אנר הזה אין קו מנחה כבספרי השואה. עכשיו, על רקע הכריכה המעוצבת, עולה שם הספר שמוסיף תובנות ודלק ל'מנוע" הדימיון.
שם הספר
שם הספר הוא גורם המפעיל את דימיון הקורא, מהחזקים שיש. בדיוק כמו הניסוי שערכנו יחד – חול לבן דקל קוקוס – כך ספר ששמו "הרוצח" – מפעיל אוטומטית מערך שלם של תמונות, סרטים, ואירועים שקרו במציאות ונאגרו במחסני התת מודע. המוח 'מנתח' את שם הספר, מעכל את המידע, מייצר לו מראות ומציף שאלות:
-אם יש רוצח אז מיהו הנרצח?
– מדוע נרצח?
– מי רצח? למה רצח?
-באיזה כלי או שיטה מבוצע הרצח?
-מיהו? ואיך הוא נראה?
-היכן מתרחשת העלילה?
זה בדיוק מה ששם של ספר אמור לעשות – להצית את הדימיון, למקם את הקורא בסביבת עלילת הספר, לבנות בעצמו את העלילה שהדימיון שלו רואה ולגרות אותו לקרוא את התקציר שבגב הכריכה.
התקציר בגב הספר
ברגע שהגולש הופך את הספר כדי לקרוא את התקציר נכנס למשוואה האלמנט הרציונלי.
הגולש מחפש עכשיו מידע 'על מה הספר'. כלומר, הוא מעוניין אבל מחפש חיזוקי קנייה.
משום כך תקציר הספר צריך לתמצת את העלילה, להיות כתוב מעניין ומושך, להציג בקצרה ביקורות חיוביות שקיבלת מקוראי גרסת ה'בטה' או כל תמיכה אחרת שיש, ובנוסף, לייחד כמה שורות על הצגת הסופר.
ממחקרים שנערכו עולה כי תקציר הספר הוא משפיע קריטי בהחלטות הקניה, לכן, יש לשלב בו שני אלמנטים:
- כתיבת התקציר היא כתיבה שיווקית לכל דבר ועניין
- התקציר צריך לתפוס את הקורא כבר מהשורה הראשונה
דבר אחד בטוח – התקציר אינו יכול להסתפק בתיאור 'יבש' של העלילה. חייבת להיות:
- שורת פתיחה מגרה. לדוגמא: "כחוקר מז"פ ותיק, רובין כבר ראה עשרות מקרי רצח, אבל כזה… "
- תיאור קולח ומגרה קריאה בסגנון הכתיבה ובתיבול הטקסט בתיאורים מגרי דמיון.
- לשלב 'שיחה' עם הקורא על ידי שאלות והצגת דילמות שיגרמו לו לענות לעצמו בלב כמו: "מה אתה היית עושה אם…" או "האם גם לך קרה…" וכדומה. ולסיכום:
השילוב של עיצוב וכיתוב צריך לספר לקורא סיפור.
תמציתו כתובה ומרביתו מתנהלת בדימיונו של הקורא.
כזכור הכריכה היא נציג המכירות שלך בחנות הספרים באמזון